Reklama
 
Blog | Phuong Linh Nguyenová

Nebezpečné dezinformace v době koronavirové

Od začátku roku 2020 svět čelí další obrovské výzvě v podobě pandemie nemoci COVID-19. Podle nejnovější zprávy Světové zdravotnické organizace z 10. listopadu 2020 se touto nemocí nakazilo celosvětově přes 49,7 milionů lidí. Doposud bylo po celém světě zaznamenáno přes 1,2 milionů případů úmrtí spojené s nemocí COVID-19. Od září 2020 počet nakažených strmě stoupá a mluví se o druhé vlně pandemie. Vlády zavádí přísnější opatření, jejichž cílem je zabránit šíření viru. Téma koronavirová krize se stalo naší každodenní součástí a celá společnost bedlivě sleduje vývoj celé situace.

Dezinformační platformy se taktéž zaměřily na téma pandemie. Vůbec první zjištěná dezinformace přišla podle společnosti Semantic Visions v lednu z Ruska (https://semantic-visions.com/russia-leading-from-behind-coronavirus-focused-case-study-of-cross-border-disinformation-spread/ ). V tomto případě se jednalo o článek na webu ruské TV Zvezda, podle kterého byl tento virus vyvinut v tajných amerických laboratořích. S první vlnou pandemie přišla i obrovská vlna dezinformací, konspirací a hoaxů týkající se nemoci COVID-19, které představují bezpečnostní hrozbu pro společnost.

Dezinformační weby, působící v České republice, se tomuto tématu začaly taktéž věnovat. Začaly publikovat mnoho článků, které obsahovaly nepřesné a zavádějící informace či různé konspirační teorie o nemoci COVID-19. V jarních měsících byl tento virus mnohými dezinformačními weby prezentován jako velice nebezpečný. Postupem času se však objevovalo více a více článků, ve kterých byla nemoc COVID-19 zlehčována. V červenci 2020 vydala Prague Security Studies Institute zprávu o šíření dezinformací v České republice v souvislosti v koronavirovou pandemií, ve které se zaměřila na činnost osmi českých dezinformačních webů (https://www.pssi.cz/publications/11-case-study-of-disinformation-related-to-coronavirus). Sputnik CZ publikoval nejvíce článků na toto téma. V mnoha článcích informoval tento web o vývoji pandemie jak v České republice, tak i ve světě. Snaží se působit na čtenáře, že se jedná o objektivní médium. Sputnik CZ je nicméně financovaný přímo Ruskou federací, a je tedy zřejmé, čí názory zastává a prezentuje. V mnoha článcích je zřejmý kritický postoj vůči Evropské unii. Naopak Rusko a Čína byly vyzdvihovány za poskytování zdravotních pomůcek jiným zemím (ačkoliv to nebyly jen tyto dvě země, které poskytovaly takovou pomoc). Také byly často chváleny za zvládnutí pandemie. Texty od Sputniku jsou mnohdy přebírány dalšími dezinformačními weby a jsou šířeny dále.

Reklama

Často se také objevují konspirační teorie týkající se například původu viru. Dezinformační web Aeronet, v jehož obsahu se pravidelně objevují konspirace, publikoval články obsahující konspirační teorii a dezinformace týkající se koronaviru. Například, že se „může jednat o prototyp biotechnické zbraně zaměřené prioritně na čínské muže.“

Některé dezinformační weby spojovaly osobnost Billa Gatese s tím, že využívá pandemii, aby získal peníze z vakcín. S tím je spojené i šíření další konspirace týkající se očkování proti COVIDu-19, pomocí kterého se podle těchto dezinformačních webů mohl být do těla zaveden čip, na který by se mohla nahrávat osobní data. Taková konspirace se objevila například na webu AC24 či Nová republika. Na další dezinformace a konspirace upozorňuje také Ministerstvo vnitra, které na svých webových stránkách varuje například před spekulacemi o šíření koronaviru pomocí 5G sítí či před dezinformacemi týkající se „tajného rozmisťování amerických vojáků v Evropě“ v pozadí koronavirové krize (https://www.mvcr.cz/cthh/clanek/koronavirus-prehled-hlavnich-dezinformacnich-sdeleni.aspx ).

Další osobou, která se stala terčem proruských dezinformačních webů, byla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, podle níž v době pandemie roste počet dezinformačních kampaní. V rámci EU vznikla iniciativa EUvDisinfo, která shromažďuje dezinformace, včetně těch týkající se nemoci COVID-19. Tato iniciativa již upozornila na mnoho případů proruských dezinformací, které se šíří v rámci EU včetně České republiky (https://euvsdisinfo.eu ).

Některé dezinformační weby následně bagatelizovaly celou koronavirovou pandemii. Často byla sdílená videa britského konspirátora Davida Ickeho, který zpochybňoval vážnost situace a šířil mnoho konspirací v souvislosti s pandemií. Na tohoto konspirátora odkazovalo mnoho dezinformačních webů včetně Aeronetu či Afra.cz. Skutečnost, že tomuto „odborníkovi“ společnost Facebook odstranila jeho oficiální stránku a jeho YouTube kanál byl taktéž smazán, se však na těchto webech nedočteme. Dezinformační weby často kritizovaly vládní opatření přijatá v rámci boje proti šíření viru. Objevilo se mnoho článků, které popisovaly pandemii jako kampaň a podvod či přirovnávaly toto onemocnění s běžnou rýmou či chřipkou.

Prorusky orientovaná dezinformační média pěla chválu na ruskou vláda za to, jak zvládá celou situaci. Samozřejmě nechybí ani chvála ruské vakcíny proti této nemoci. V listopadu oznámily  společnosti Pfizer a BioNTech, že jejich experimentální vakcína je účinná na 90 %. V návaznosti na to se objevila zpráva z ruské strany o tom, že ruská vakcína je o 2 % účinnější. Je otázkou času, kdy se proruští dezinformátoři zaměří na vakcínu konkurentů s cílem ji zdiskreditovat.

Šíření dezinformací a konspiračních teorií představuje bezpečnostní hrozbu pro společnost. Nicméně v době pandemie, kdy jde o lidské životy, je o to více zapotřebí zamezit šíření obrovského množství nepřesných informací či konspirací. Články dezinformačních webů se rychle šíří prostřednictvím sociálních sítí, a tím se jím zvyšuje dosah. Právě v této nelehké situaci bychom měli více přemýšlet nad informacemi, které se k nám dostávají ze všech stran. Ověřovat si informace je jedním z nástrojů, jak nepodlehnout těmto dezinformátorům a konspirátorům. Mezinárodní organizace, vlády, jednotlivá ministerstva, neziskové organizace a mnohé další instituce varují před nebezpečím plynoucí z šíření dezinformací v souvislosti s pandemií. Mnoho iniciativ pracuje na ověřování dat a informací, vyvracení hoaxů a upozorňování na dezinformace a konspirace. V rámci projektu Jeden svět na školách vznikla publikace Dezinformační dezinfekce – výukové materiály ke (koronavirovým) dezinformacím, která má přispívat k posilování mediální gramotnosti na základních školách v ČR. Takové iniciativy jsou potřebné a velice užitečné v boji proti dezinformacím.

Text vyšel jako součást výstupů projektu 

#Strážci #Guardians #GuardiansCZ