Reklama
 
Blog | Phuong Linh Nguyenová

VRBĚTICE 2014: ZAPOJENÍ AGENTŮ RUSKÝCH TAJNÝCH SLUŽEB. DEZINFORMAČNÍ SCÉNA JIŽ NAPLNO PRODUKUJE A ŠÍŘÍ KONSPIRAČNÍ TEORIE

V minulých dnech byly česko-ruské vztahy zásadně ovlivněny. Předseda vlády a ministr zahraničních věcí oznámili 17. dubna, že podle zjištění Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a Bezpečnostní informační služby (BIS), byli do výbuchu ve Vrběticích zapojeni členové ruských tajných služeb. K explozi muničního skladu došlo 16. října 2014, přičemž byli dva lidé usmrceni. K dalšímu výbuchu došlo pak 3. prosince téhož roku. Rusko označilo oznámení vlády ČR za provokaci.

Zároveň bylo ve stejný den oznámeno, že Česká republika vyhostí 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze. Tito lidé byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. V reakci na toto rozhodnutí přijala Moskva odvetné kroky a rozhodla se vyhostit 20 zaměstnanců české ambasády. Situace mezi zeměmi se nadále vyostřuje. Nový ministr zahraničních věcí, Martin Kulhánek, v den svého jmenování do funkce vyzval, aby Moskva umožnila návrat českých diplomatů. Ruská strana této výzvě nevyhověla, a proto MZV oznámilo, že sníží počet zaměstnanců ruské ambasády v Praze, což v důsledku znamená, že dalších 63 pracovníků musí opustit Českou republiku (https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3301289-cesko-postupuje-na-objednavku-mini-mluvci-ruske-diplomacie).

Vývoj případu bedlivě sledují i zástupci Evropské unie společně s NATO. Touto záležitostí se zabývali ministři zahraničních věcí zemí EU, a byla také součástí jednání členů NATO. Spojenci vyjádřili podporu České republice a vyzývají Rusko, aby se zdrželo jakýkoliv aktivit, které neodpovídají mezinárodním principům a normám (https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/96874/russia-statement-spokesperson-expulsion-czech-diplomats_en).

Nejsou to však jen spojenci, kteří sledují celou situaci. Česká dezinformační scéna taktéž upřela svou pozornost k tomuto tématu. Proruské dezinformační weby jsou součástí obrovské mašinérie, která zahrnuje mnoho nástrojů a metod sloužící k šíření ruské propagandy. V České republice lze pozorovat jasné proruské postoje například na těchto webech: Nová republika, Aeronet, Info kurýr, První zprávy, Zvědavec, Národní Noviny a další.

Po veřejném oznámení, že do výbuchu byli zapojeni členové ruské tajné služby, se začaly objevovat na zmiňovaných serverech texty, které obsahují nepodložené informace a také konspirační teorie. Jaká je strategie proruských webů? V prvé řadě autoři článků kritizují vládu a ředitele BIS, pana Koudelku (ten byl Petrem Hamplem, který je jedním z velmi aktivních osob na české dezinformační scéně, označen za velezrádce). Dále se v článcích objevují konspirace a dezinformace ve smyslu, že celá tato situace je uměle vykonstruována a byla dopředu načasována. Pracují s argumentem, že toto oznámení přichází v době, kdy se v ČR diskutuje o možnosti využití ruské vakcíny Sputnik V, a také kvůli ovlivnění tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Autoři článků jsou velice kreativní ve své činnosti. Čtenář se tak může například dočíst, že toto oznámení vláda učinila pod nátlakem ze strany USA.

Na těchto webech jsou publikovány a sdíleny názory lidí, kteří se netají svým příklonem k Ruské federaci. Například článek z webu Nová republika z 22. dubna 2021 sdílí názor Jaroslava Štefce, který kritizuje nového ministra zahraničí kvůli vyzvání ruské strany k umožnění návratu českých diplomatů s tím, že pokud se tak nestane, přijme MZV další kroky. Ministra v textu označil za „kandidáta na idiota roku.“ Dále byl například 23. dubna publikován text vypracovaný agenturou Exanpro, který je velice kritický vůči Respektu či Bellingcatu, které spolu nezávisle vyšetřovaly tuto událost (https://www.respekt.cz/agenda/bellingcat-a-respekt-za-vybuchem-ve-vrbeticich-je-sest-clenu-ruskeho-komanda-vcetne-jeho-velitele).  Exanpro naznačuje bez jediného důkazu, že dochází k „řízenému úniku informací novinářům časopisu Respekt a od zahraničních služeb pak řízený únik informací k takzvané skupině Bellingcat.“ Již v minulosti se skupina Bellingcat stala terčem kritiky a agenturou Exanpro byla nazvána jako předsunutá organizace CIA a MI6. Opět bez jakýchkoliv důkazů. Na tuto agenturu upozornil v roce 2017 web Hlídacípes.org a zároveň uvedl, že z publikovaných textů je znát velmi kritický postoj vůči USA, NATO či EU (https://hlidacipes.org/byvaly-plukovnik-vojenskeho-zpravodajstvi-zalozil-vlastni-agenturu-nechce-cesko-nato-eu/).

Kromě proruských dezinformačních webů se do spekulací pouští také oficiální zástupci Kremlu. Například tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovová sdělila, že podle ní lze jednání ze strany ČR vysvětlit pouze jako objednávku takového chování (https://www.lidovky.cz/svet/postup-prahy-nema-nic-spolecneho-s-diplomacii-jde-o-objednavku-prohlasila-mluvci-zacharovova.A210422_094057_ln_zahranici_lihav). V ruských státních médiích se objevuje řada konspirací. Například agentura RIA Novosti publikovala titulek s názvem „Proč Biden potřebuje vyhoštění Rusků z České republiky?“ (více k tomu, jak informují ruská média o případu ve Vrběticích: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rusko-media-vrbetice-kreml-agenti-cesko-diplomate-televize-usa-biden-rosatom_2104210500_eku).

V textech publikovaných na proruských dezinformačních webech (a to nejen v ČR) nejsou uvedená žádná fakta, ze kterých by autoři vycházeli. Jejich tvrzení nejsou nijak podložená. Vývoj těchto událostí bude i nadále sledován těmito weby a jejich činnost se nezastaví. Budou zcela bez pochyby pokračovat ve své snaze o diskreditaci vyšetřování bezpečnostních složek, přesvědčování, že Ruská federace na tomto případu nenese žádnou vinu. Budou nadále šířit a vytvářet nové konspirační teorie o tom, že je to celé vymyšlené a zkonstruované tak, aby byla poskvrněna dobrá pověst Ruska.

#Strážci #Guardians #GuardiansCZ

Tento text vyšel v rámci projektu Strážci

Reklama